20-23 February 2020
Foto: Lasse Forslund

Ukulelemannen och Gnid & Drag

Missa inte dessa festivalpärlor i nedre foajén!

Ukulelemannen Thomas Allander och andra musikanter från Gnid & Drag-tiden bjussar på nostalgia. 

Vad var då Gnid & Drag? Ja, ingen kan formulera det bättre än Katarina Mazetti - författare, musiker, Gnid & Dragare och numera hedersmedlem i Umeå Folkmusikförening:

"Umeå i slutet på 70-talet var precis rätt ställe att vara på om man blev yr och lycklig av musik. ”Gnid & drag” var nybildat, en rufsig skara på mellan 2 och 50 personer som egentligen uppstod som telefonlista för att sammankalla folk att spela på torget. Eftersom det var 70-tal och alla unga människor var intresserade av politik och ingen var rasist blev det en massa solidaritetsspelningar för olika motståndskamper, från ”Atomkraft Nej Tack” till “Rädda Kalixälven".

Vi spelade Sprättarn hansch´n Rask- August mot militärdiktaturen i Brasilien och Fritz Nystedtpolskor mot apartheidpolitiken i Sydafrika, det var Stenselepolskan för Algotssömmerskor som försökte ta över sin syfabrik och Baggbölebäckens klagan för att fira Spaniens befrielse från Franco. Och om ni tycker att det låter lite löjligt så kan jag meddela att det var det verkligen inte, musiken drog massor med folk till olika aktioner och satte sprätt på demonstrationstågen."