20-23 February 2020

Timo Alakotila / Elin Jonsson – På Väg

På väg – uruppförande

Världspremiär på Umefolk! På väg handlar om att låta sig svepas med, att befinna sig i ständig rörelse, att söka sig vidare men också att hitta hem. Det handlar om vad vi väljer att ta med oss på resan, möten som påverkar oss och inte minst om den där fantastiska känslan när en befinner sig på precis rätt plats vid precis rätt tillfälle. Timo Alakotila har skrivit konserten för Elin Jonsson som solist. På väg är ett verk i tre delar i folkmusikstil med rum för improvisation. Musiken är svängig, fartfylld och utforskande.

Timo Alakotila är en finsk kompositör, arrangör och musiker känd från band som JPP och Nordik Tree och med en meritlista utöver det vanliga.

Elin Jonsson är en Umeåbaserad violinist och folkmusiker med en bred palett och rötterna i de Jämtländska triolpolskorna.

Timo och Elin lärde känna varandra på Sibelius Akademin i Helsingfors där den ene undervisar i komposition och arrangering och den andra studerade en masterutbildning i nordisk folkmusik. Timo frågade Elin om han fick skriva ett verk till henne och svaret blev så klart ja. Elin har handplockat en ensemble och det hela kommer att framföras för allra första gången här på Umefolk.

Timo Alakotila inleder alltihop med en solokonsert på piano.


Medverkande:

Elin Jonsson, solist – fiol

Anna Rubinsztein – viola

Klara Källström – cello

Minna Koskenlahti – slagverk

Timmy Gasslander – gitarr

Timo Alakotila – kompositör