20-23 February 2020
Foto: Ulf B Jonsson

JP Nyströms orkester

J. P. Nyströms orkester spelar igen!

1977 var året då Jimmy Carter svor presidenteden. Och när inte Rote Armee Fraktion härjade så riktades den mediala uppmärksamheten mot Geijeraffären. I stugorna gick man på Star Wars-premären och konstaterade att EPA bytt namn till Tempo. Men uppe i Gällivare-Malmberget höll några tonåringar på att bilda ett band. De spelade traditionella låtar och visor från Norrbotten och deras kännetecken var en gammal tramporgel av märket J. P. Nyströms.

I dag - över 40 år senare - har folkmusikgruppen J. P. Nyströms spelat tusentals konserter och turnerat över hela världen. Efter decennier tillsammans fortsätter samma pojkar, män och gubbar envist att spela den musik som grep dem redan som barn och som sedan stakade ut livet. JP Nyströms orkester är fortfarande Göran Eriksson, Markus Falck, Svante Lindqvist och Mats Olausson.

På Umefolk 2020 är gruppen dessutom aktuella med utgåvan En låda J. P. - en samlingsutgåva med tidigare outgivet material. Livekonserter, TV- och radioprogram, studioinspelningar och intervjuer mm genom 40 år. Allt samlat i en lyxbox för nördar innehållandes 1 LP, 2 CD, 2 DVD och en bok. Boxen kan också ses som ett folkmusikaliskt bokslut över mer än 4 decenniers spelande.

På Idun på lördag spelar J. P. Nyströms orkester åter på Umefolk, oklart för vilken gång i ordningen, och under konserten dyker också några gamla vänner upp på scenen.

Nu börjas det!